Verduurzamen en besparen begint bij monitoren

Mooie projecten waar we trots op zijn

Het monitoren van het energieverbruik van kantoorpanden met een Energy Management System lijkt niet perse aantrekkelijke bezigheid. Het kost tijd en wat levert het eigenlijk op? Je zou een EMS bijna over het hoofd zien als je kijkt naar alle activiteiten die op je bord liggen in het beheren van vastgoed.

Zonde! Want met een EMS kun je resultaten bereiken die zonder EMS niet mogelijk zouden zijn. Daarom zeggen wij wel eens dat een EMS dé rechterhand is voor elke energie- en duurzaamheidsmanager. Het is leuker en beter wanneer onze gebruikers zelf over ons vertellen! Lees en bekijk hieronder een greep uit onze mooie projecten.

Play Video

Energieverbruik monitoren en inzicht

Als toonaangevend commercieel vastgoedbedrijf, net als wij ook uit Groningen, kijkt Waarborg Vastgoed verder dan de gebaande paden als het gaat om energiemanagement. Zij willen handelen vanuit accurate en valide data, niet op aannames.

Door Real Time het energieverbruik van hun gehele vastgoedportefeuille centraal vanuit de software te monitoren scheelt dit tijd en onnodige kosten. Afwijkingen en verspilling van energie zijn snel en eenvoudig inzichtelijk. Ook vergt de controle van de jaarlijkse energienota’s nu een stuk minder uitzoekwerk.

Energie besparen begint met inzicht

“Verspilling van energie binnen kantoorpanden is op dit moment gigantisch. Verlichting dat onnodig brandt, ventilatoren en verwarmingen die continue maar aan staan…”

Hier kunnen wij onze partner Energie Inspectie volledig in vinden. Zij zetten onze software in om energieverspilling inzichtelijk te maken voor hun klanten. Dit is stap één in elk verduurzamingsproject.

Als energie verduurzaming expert van particulier en zakelijk vastgoed heeft Energie Inspectie veel klanten die vallen onder de Wet milieubeheer en de informatieplicht energiebesparing. Energie Inspectie ontzorgt door voor hun klanten de Erkende Maatregelen Lijst (EML) in onze software in te vullen. Door de koppeling met het eLoket van de RVO zijn deze lijsten middels één klik op de knop ingediend!

Play Video
Play Video

Energie data slim inzetten om te besparen en te verduurzamen

“Iedereen op deze wereld, ook wij in Nederland, moeten stappen zetten in energie besparing. Denk groots en meeslepend maar acteer concreet en bij jezelf”. Dat zijn de woorden van Fudura.

“Sustainable Buildings biedt met hun software gelijk al oplossingen die besparingen faciliteren door op basis van de data uit het EMS strakke instellingen te kunnen doen is het BMS. Data slim inzetten om besparingen te realiseren”.

Drie Gezusters & Grunneger Power

De Drie Gezusters in Groningen. Wie heeft er geen biertje gedronken? Als grote horecaonderneming uit de stad Groningen zijn zij er zich van bewust dat ze veel energie verbruiken. Zij snappen hun voorbeeldfunctie en nemen de verantwoordelijkheid om te verduurzamen.

Real Time monitoren, de basis van verduurzamingsplannen!

Dit doen ze samen met onze partner Grunneger Power die hen adviseert en begeleidt.

Om goede plannen te kunnen maken is valide en accurate data nodig over het energieverbruik. Alle panden van de Drie Gezusters zijn daarom aangesloten op onze software waardoor het daadwerkelijke verbruik Real Time inzichtelijk is zodat daar de verduurzamingsplannen op gebaseerd kunnen worden. Een mooi project van deze mooie Groninger bedrijven.

Gemeente Stadskanaal

Van de dertien panden van deze gemeente zijn er drie grootverbruikers, waaronder het gemeentehuis, aangesloten op Real Time monitoring. Hier zijn de grootste efficiencyslagen te behalen. De andere tien locaties zijn kleinverbruikers met minder bespaarmogelijkheden. Realtime is hier geen must, data van 24 uur terug is meer dan voldoende.

Sluipverbruik werd al snel inzichtelijk!

Met name het gebruiksgemak van de tool spreekt erg aan: overzichtelijk en eenvoudig in gebruik. Er wordt wekelijks ingelogd om het energieverbruik te monitoren. Hierdoor werd inzichtelijk dat de verwarmingen ‘s nachts slechts drie uren omlaag gingen. “Dan zouden we het net zo goed aan kunnen laten staan, de nachtverlaging is dus veel te kort. Door het monitoren was het sluipverbruik goed inzichtelijk. Vanuit het dashboard werden de grafieken geëxporteerd die dit inzichtelijk maakten en opgenomen in een besparingsvoorstel om de verwarmingen conform openingstijden in te stellen. “Dit was zo geregeld”.

Gemeente Oldambt

Deze pionier langs de A7 richting loopt vaak voorop als het gaat om duurzaamheid, bijdragen aan de klimaatdoelstellingen en ook het managen van energie.

Monitoren van energie stap één in verduurzamen

Tijdens ons ‘Smart City Hall Project’ in 2018 ervaarden zij welk bespaar potentieel het monitoren van energie bloot kan leggen. Voor alle deelnemende gemeentes was dat €100.000,-. ‘Kon minder’ zeggen we hier in Groningen.

Genoeg reden om naast het gemeentehuis ook de 28 andere panden van de gemeente aan te sluiten op ons Energy Management System en het energieverbruik te monitoren. Het 100e gebouw waar onze software de energie monitort staat in de gemeente Oldambt!

Heembouw

Deze parel uit Zuid Holland heeft een stevige ambitie! In 2020 willen zij dé onderscheidende bouwonderneming zijn voor hun klanten, mensen en omgeving. Hierdoor zijn zij constant op zoek naar mogelijkheden om waarde toe te voegen en onderscheidend te zijn.

Publieke Dashboard creëert betrokkenheid!

Hier is geen woord aan gelogen. Het was ontzettend leuk om met deze club samen te werken om hun medewerkers ‘aware’ te laten worden van het energieverbruik- en ook zonneproductie binnen hun kantoor.

Onze Publieke Dashboards hangen nu op verschillende plekken in de kantoren van Heembouw en geven mooi en overzichtelijk het energieverbruik en productie weer! De opmaak van de publieke dashboards zijn volledig op hun wensen afgestemd en daarmee helemaal in de huisstijl van Heembouw opgemaakt.

Rijksuniversiteit Groningen – Nieuwenhuisgebouw

In dit gebouw van de Rijksuniversiteit in Groningen is door Smart Heating Control binnen een jaar tijd een besparing van 16,5% op het energieverbruik gerealiseerd!

Smart Heating Control is slim verwarmen!

In dit gebouw van de Rijksuniversiteit in Groningen is door Smart Heating Control binnen een jaar tijd een besparing van 16,5% op het energieverbruik gerealiseerd! Smart Heating Control betekent dat de aansturing van de verwarmingen volledig geautomatiseerd verliep. Dit kon doordat alle 120 ruimtes voorzien waren van aparte kamersensoren en een controller op de verwarming zodat de aansturing geautomatiseerd werd.

Dit project heeft ons de Green Mind award opgeleverd!

Gemeente Hattem

Deze pittoreske gemeente onder Zwolle is houdt van duidelijkheid. Ze willen verduurzamen maar willen éérst weten waar onnodig veel energie verbruikt wordt, dit aanpakken en daarna pas verduurzamen. Copy that!

Laaghangend fruit plukken!

Gemeente Hattem monitort Real Time het elektra- en gas verbruik van hun zeer fraaie gemeentehuis, andere kantoorpanden, de parkeergarage en gymzalen. Dat alle energie gegevens van hun panden nu vanuit één tool gemonitord kan worden is een hele stap vooruit. De eerste inzichten leverden ook al snel veel op: voor één van de panden was bijna 50% van het energieverbruik buiten kantoortijden. Het tackelen van dit sluipverbruik noemen wij bij Sustainable Buildings het laaghangend fruit plukken. “Deze tool is écht heel makkelijk in gebruik, ik zie gelijk alle informatie dat ik wil zien”.

Kennismaken met jouw rechterhand in energie management?

Ervaar hoe waardevol data afkomstig uit energie kan zijn.