Niet alleen toezicht houden, maar ook duiding geven.”

Ilche Georgievski, de CTO van Sustainable Buildings (SB), maakt in een vraaggesprek direct duidelijk dat de slimme softwareoplossing van het bedrijf veel meer is dan alleen maar het aflezen van metertjes. Georgievski: “Een facility manager moet in één opslag het energieverbruik van zijn pand kunnen zien, daarnaast weten hoe dit verbruik tot stand komt en wat hij desnoods kan aanpassen, met als einddoel: op een duurzame wijze geld besparen”.

Georgievski weet waar hij het over heeft. Als  post-doc computertechnologie aan de Rijksuniversiteit Groningen heeft hij een energiebesparing van 80 procent gerealiseerd in de kantine van de Bernoulliborg op de Zernike Campus. Het ‘slimme’ systeem van Sustainable Buildings voor kantoren kan energiekosten beperken met gemiddeld 35 procent. Daarnaast kan het systeem toezicht houden en energieverbruik reguleren door heel precies rekening te houden met de routine van gebruikers.

Het systeem lijkt zo simpel, maar het vergt zeer precies programmeerwerk en specifieke kennis over kunstmatige intelligentie (KI) en zelflerende systemen. Georgievski is bereid om een kleine kijk in de keuken van SB te geven.

 

1. Wat is de basis achter kunstmatige intelligentie?

Allereerst is een kunstmatige intelligentie de wetenschap die zich bezighoudt met het creëren van een artefact dat een vorm van intelligentie vertoont. Daarnaast is het een combinatie van computatietechnieken. Deze technieken worden met elkaar gecombineerd om een specifieke taak te ondersteunen. Kunstmatige intelligentie behandelt, neemt waar, noteert, denkt (leert) en onderneemt actie.

2. Hoe leert een kunstmatige intelligentie?

Door middel van neurale netwerken. Er worden gegevens (data) aangeleverd en de software classificeert deze gegevens. Bijvoorbeeld bij het verwerken van een afbeelding van een gebouw. De kunstmatige intelligentie herkent het gebouw, doordat er veel foto’s van gebouwen in het systeem zijn verwerkt. Bovendien speelt de feedback-loop een belangrijke rol, het systeem leert door zelf een terugkoppeling met de gegevens te maken of door aanpassingen van de programmeur (de mens).

3. Waarom zouden we gebruik moeten maken van kunstmatige intelligentie?

Kunstmatige intelligentie is vooral handig voor het ontdekken van patronen in grote hoeveelheden data. Anders dan gewone computerprogramma’s, die van tevoren ingevoerde instructies opvolgen, ontdekt kunstmatige intelligentie zelfstandig verbanden tussen gegevens. Bovendien leert kunstmatige intelligentie zichzelf om daarin steeds beter te worden.

Dat is handig bij zaken die zoveel verschillende variabelen hebben dat ze onmogelijk in te programmeren zijn. Bijvoorbeeld de beurshandel, zelfrijdende auto’s of het automatisch herkennen van gesproken taal. Alle invloeden op de financiële markten, alle mogelijke situaties op de weg of alle variaties en nuances in een uitgesproken zin zijn nooit in programmeertaal te vatten. Ook in het onderwijs en de zorg wordt kunstmatige intelligentie steeds vaker toegepast. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan les- en leerondersteunende software bij schoolkinderen, of aan ouderen die op hoge leeftijd nog zelfstandig wonen en een polsband dragen die alles meet en informatie doorgeeft aan de zorgverleners.

4. Welke voorbeelden zijn er op het gebied van een duurzaamheid ondersteunende kunstmatige intelligentie?

Kunstmatige intelligentie zou een breder perspectief voor energiebesparing kunnen bieden. Denk bijvoorbeeld aan een zelflerende thermostaat, die veel preciezer energie kan besparen dan een mens ooit kan. Of de ontwikkeling van een Smartgrid, waardoor de energievraag en het energieaanbod veel beter op elkaar aansluiten. Ook ‘the internet of things’ kan voor duurzaamheid zorgen. Hiermee worden alle apparaten van een sensor voorzien, die vervolgens met behulp van kunstmatige intelligentie worden geoptimaliseerd in gebruik. Al deze ontwikkelingen zullen enorm veel CO2 gaan besparen. Maar, er is nog veel in ontwikkeling, dus het is even afwachten hoe het daadwerkelijk gaat uitpakken.

We zien trouwens wel de trend dat energiebesparend eigenlijk gaat om geld besparen. Natuurlijk kan de kunstmatige intelligentie hier ook voor ingezet worden: deze twee gaan hand in hand.

5. Wat maakt de kunstmatige intelligentie van Sustainable Buildings uniek?

Sustainable Buildings is uniek door het gebruik van de allernieuwste ontwikkelde software. Daarnaast monitoren we niet alleen het energieverbruik, maar geven we ook betekenis aan de data die hieruit komt. Hierdoor is het verbruik volledig onder controle, wat de facilitair managers natuurlijk sterk ontlast. Door een combinatie van het platform waar de data verzameld wordt en de software die de data analyseert, is direct inzichtelijk wat er gaande is én waar bespaard kan worden! Deze realistische aanpak zorgt ervoor dat Sustainable Buildings kan leveren wat ze beloven. In stappen maken we bedrijven daarmee steeds energiezuiniger.

6. Wat is de volgende stap in de ontwikkeling van de kunstmatige intelligentie van Sustainable Buildings?

In de toekomst zullen veel verschillende gebouwen onder dezelfde software-paraplu gezet kunnen worden: een algemeen framework voor verschillend gegenereerde data. Hiervoor is het belangrijk om agnostic software verder te ontwikkelen. Dit betekent dat de software algemeen is, waardoor het met alle systemen compatibel is. Ook wordt het delen van complexe informatie steeds belangrijker.

7. Wat ontbreekt er nog in de ontwikkeling KI-software?

We hebben een kunstmatige intelligentie nodig die mens-bewust is. Het gedrag van mensen is belangrijk en hoe kan de kunstmatige intelligentie hierop inspelen. Op welke manier worden mensen gemotiveerd om de kunstmatige intelligentie te gebruiken? Meedenken op individueel niveau is hiervoor erg belangrijk. Maar, de menselijke natuur is complexer dan de meeste informatici denken. We snappen zelf in veel gevallen nog niet hoe de mens precies werkt, dus het is lastig om hiervoor een kunstmatige intelligentie te ontwikkelen. Dit is voor de nabije toekomst, want de ontwikkelingen gaan natuurlijk razendsnel!

 

Ook kunstmatige intelligentie inzetten om energie te besparen? Download dan hieronder ons whitepaper. Lees daarnaast ook onze eerdere blog dat je zelf ook verantwoordelijkheid moet nemen met betrekking tot energiebesparing. 

Download gratis ons whitepaper als u meer wilt weten over verschillende manieren om te besparen op uw energieverbruik.

In vier stappen naar energiezuinig bedrijfspand.

[button open_new_tab=”true” color=”accent-color” hover_text_color_override=”#fff” size=”medium” url=”https://content.sustainablebuildings.nl/energiezuinig-bedrijfspand/” text=”Download” color_override=””]

2019 © All rights reserved.