U ontkomt er niet meer aan: vanaf 2023 moet ieder kantoorpand voorzien zijn van energielabel C. Ongeveer de helft van de kantoren voldoet hier nog niet aan, waaronder misschien die van u. Het zal dus toch moeten gebeuren: verduurzamen. Maar u bent natuurlijk sceptisch tegenover een dergelijke investering. Deze moet immers ook weer terugverdiend worden.

Energieakkoord

Deze maatregel is aangekondigd om de doelstellingen van het energieakkoord te halen. Maar hier stopt het niet, want in 2030 moeten alle gebouwen zelfs gemiddeld energielabel A hebben, zodat er in 2050 een energieneutrale omgeving is. Kortom, werk aan de winkel.

Nu is het al zo dat de Wet Milieubeheer veel kantoorpanden verplicht energiebesparende maatregelen te nemen als deze een terugverdientijd van minder dan 5 jaar hebben. Maar u moet eerst tijd investeren in het onderzoeken van de verschillende maatregelen die u zou kunnen nemen. En tijd is geld.

Energielabel C voor uw kantoorpand; so what?

Maar wat gebeurt er als uw kantoorpand niet voldoet aan de eisen voor een energielabel C? De sanctie is vrij streng: het gebouw mag niet meer als kantoor gebruikt worden. Het is duidelijk dat er dus niets anders op zit dan verduurzamen.

Toch is het niet makkelijk voor veel bedrijven. Net als iedere andere investering, moet de investering in energiebesparing natuurlijk worden terugverdiend. Maar in bijvoorbeeld de vastgoedmarkt voldoet een huurverhoging lang niet altijd. Daarom is het van belang zo goedkoop en toch effectief mogelijk te investeren, om de terugverdientijd te verkorten.

Bovendien kunt u maar beter zo snel mogelijk beginnen, nu u nog gebruik kunt maken van eventuele subsidies. Het is nog maar de vraag hoelang deze nog beschikbaar blijven.

Slimme software van Sustainable Buildings

De slimme software van Sustainable Buildings is een goede start. Dit systeem meet uw energieconsumptie en stelt u in staat snel maatregelen te nemen om energieverspilling tegen te gaan. Lees in ons gratis whitepaper meer over hoe we gebouwen energiezuiniger maken.

2019 © All rights reserved.