Vanaf 1 januari zijn verschillende bedrijven verplicht om een energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS) te gebruiken. Het EBS is een belangrijk onderdeel van een energiemanagementsysteem (EMS). Veel organisaties zijn zich nog niet bewust van deze wettelijke eis, terwijl er inmiddels al wel gehandhaafd wordt. We spraken met 2 inspecteurs van de gemeente, om te ontdekken wat de gevolgen zijn voor bedrijven.

Wat is een EBS?

In 2020 moet in heel Europa 20% minder energie gebruikt worden dan in 1990. Een van de manieren waarop de Europese Commissie dat wil bereiken, is door bedrijven te verplichten hun energieverbruik te monitoren. Dat gebeurt met een energiemanagementsysteem.

Een EBS maakt dus onderdeel uit van zo’n energiemanagementsysteem. De bedoeling van een EBS is dat je als bedrijf inzicht krijgt in je energieverbruik, en passende maatregelen kunt nemen om problemen op te lossen.

Er zijn verschillende EBS-pakketten op de markt, waarmee je de energiestromen in je bedrijf kunt meten, registreren en bewaken. Juist in grotere bedrijven is het belangrijk dat de klimaatinstallaties goed staan afgesteld, om zo energieverspilling te voorkomen. Onderzoek van de TNO liet in 2005 al zien dat ruim 70% van deze installaties niet goed staat afgesteld, en dat is nog steeds niet opgelost.

Een EBS is een relatief eenvoudige manier om te zien welke aanpassingen je kunt doen om je energieverbruik omlaag te brengen en op energiekosten te besparen. Tegelijkertijd draagt betere klimaatbeheersing bij aan blijer personeel dat productiever is en meer werkcomfort ervaart.

Voor wie is een EBS verplicht?

Elk bedrijf dat een energieverbruik van meer dan 25.000 m3 gas of 50.000 kWh stroom per jaar heeft, is verplicht energiebesparende maatregelen te nemen. Deze maatregelen mogen een maximale terugverdientijd van 5 jaar hebben. Een EBS is een voorbeeld van zo’n maatregel, en is door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verplicht gesteld voor gezondheidszorg- en welzijnszorginstellingen, kantoren, onderwijsinstellingen, sport en recreatie, hotels en restaurants en de detailhandel.

Gevolgen voor jouw bedrijf

Heeft jouw bedrijf een gasverbruik van meer dan 25.000 m3 of 50.000 kWh per jaar, en opereer je in 1 van bovenstaande sectoren? Dan is het vanaf 1 januari 2018 verplicht dat je een EBS gebruikt. Maar wat zijn de gevolgen als je dat niet doet? Om daarachter te komen, spraken we met 2 inspecteurs van de gemeente: Floris van Dijk en Nadine Wessels. Floris is projectleider Energiebesparing bij de Gemeente Groningen, Nadine is toezichthouder/adviseur Milieu- en Energiebesparing bij dezelfde gemeente.

Floris en Nadine gaan vanaf nu inspecties uitvoeren bij bedrijven. De maatregel wordt dus ook gehandhaafd, wat betekent dat je een boete kunt krijgen. Hoe hoog die boete is, hangt van veel verschillende factoren af. Je kunt er wel vanuit gaan dat de boete altijd hoger is dan de energiebesparende maatregel die je had kunnen nemen. Stel dat het vervangen van al je lampen voor ledlampen € 5000,- kost, dan krijg je een boete van bijvoorbeeld € 7000,- als je dat niet doet.

Tegelijkertijd geven de inspecteurs aan dat ze er niet op uit zijn om zoveel mogelijk boetes uit te schrijven. Bedrijven die laten zien dat ze proactief bezig zijn met hun energieverbruik, kunnen dus op meer coulance rekenen.

Maar waarom is zo’n EBS nu zo belangrijk? Voor de inspecteurs zorgt het in ieder geval dat hun werk eenvoudiger wordt. Een goed EBS toont namelijk op een overzichtelijke manier aan hoe de energiestromen binnen een bedrijf lopen, en waar er winst te behalen valt. Tegelijkertijd is het indammen van ons energieverbruik een gezamenlijke uitdaging, waar ook de industrie zijn steentje aan kan bijdragen.

Je hebt hele basale EBS-systemen, waarmee je in de basis alleen maar data verzamelt. Wij bieden een uitgebreidere optie, waarmee je niet alleen noodzakelijke managementinformatie krijgt, maar ook in real-time je consumptie kunt meten.

Een EBS van Sustainable Buildings

Onze EBS-oplossing beperkt zich dus niet alleen tot het verzamelen van data. Wat ons systeem uniek maakt, is dat je het huidige energieverbruik direct kunt monitoren. Je ziet dus onmiddellijk het verschil als je de verwarming wat lager zet of de computer bij dat lege bureau uitzet.

Daarnaast houden we ook meer in de gaten dan alleen het energieverbruik. We kijken bijvoorbeeld ook naar het CO2-gehalte, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Dit zijn allemaal zaken die van invloed zijn op het energieverbruik van uw bedrijf en het comfort van je werknemers.

We tonen al deze informatie op publieke dashboards. Dat heeft als voordeel dat je werknemers zich meer bewust worden van de invloed die ze zelf hebben, en we hebben gezien dat dat erg motiverend werkt. Wist je dat je daardoor alleen al zo’n 3 tot 5% kunt besparen op je energielasten?

Bij Sustainable Buildings weten we hoe belangrijk het is dat dit soort systemen gebruiksvriendelijk zijn. Want als dat niet zo is, wordt er nauwelijks naar omgekeken. Daarom hebben we extra aandacht besteed aan de gebruikersinterface, en hebben we ervoor gezorgd dat onze dashboards altijd en overal via elk apparaat te bekijken zijn.

Tot slot: wat moet je nu doen?

Als jouw bedrijf onder deze nieuwe verplichte maatregel valt, wordt het tijd dat je een EBS aanschaft. Ons EBS is snel en eenvoudig geïnstalleerd, en er worden geen bedrijfsprocessen onderbroken.

Weet je niet zeker of jouw bedrijf verplicht is om een EBS te gebruiken? Dan is het zaak om daar zo snel mogelijk achter te komen, anders kan het zijn dat je straks ineens een inspecteur op de stoep hebt staan. Voorkom hoge boetes, en neem vandaag nog contact met ons op als je hulp nodig hebt.

Contact opnemen

 

2019 © All rights reserved.